BURKINA FASO

PROJECT ELISABETH

Project Elisabeth

Geachte Mevrouw, Mijnheer, 

In de zomer van 2006 bezocht ik voor het eerst het tweede armste land van Afrika : Burkina Faso.

Ik werd gegrepen door de schrijnende levensomstandigheden van de lokale bevolking. 1 op 5 kinderen sterft vóór z'n 5de levensjaar. De grootste doodsoorzaken zijn buikloop, malaria en TBC die door de juiste medicatie voor een groot deel kunnen genezen worden en daardoor de overlevingskansen enorm vergroten.

Naast de nood aan zuiver water is er zeker ook een grote nood aan medische hulp. De mensen uit de brousse kunnen onmogelijk 30 km of meer te voet gaan naar een hospitaal. Vandaar de noodzaak aan dispensaria. Dit is een eerstelijnshulp in de dorpen waar de zieken verzorgd worden, ze hun medicijnen dagelijks onder toezicht innemen en waar in een aparte materniteit de vrouwen gaan bevallen.

Ik heb me dan ook een doel vooropgesteld om hieraan te werken door dispensaria te laten bouwen. De kostprijs van een dispensarium 20.000 euro volgens het aantal inwoners van de dorpen. Voor een materniteit mag ongeveer op hetzelfde gerekend worden.

Mijn eerste dispensarium dat gebouwd werd in Natenga (gelegen tussen Zorgo en Koupéla), sector 5 van Pouytenga, heeft een bereik van 20.000 inwoners in een straal van 5 km en een bereik van 80.000 mensen in een straal van 10 km. De bouwwerken hiervan zijn gestart in oktober 2007 en zijn ondertussen voltooid.

Ondertussen heb ik een materniteit en een logement voor de vroedvrouw gebouwd op hetzelfde perceel. Dit is noodzakelijk om de moeders in betere hygiënische omstandigheden te laten bevallen, om het sterftecijfer bij de geboorte, in de hutten, drastisch te verlagen en het risico op fistels te vermijden. Eén op 7 vrouwen sterft tijdens de bevalling, wat een zéér hoog percentage is.

De vier latrines (2 voor het moederhuis en 2 voor het dispensarium) en de 2 douchen zijn ook af. Als ook een hangaar om de wachtende zieken en hun familie te beschutten tegen zon en wind.

Alles is functioneel sinds mijn bezoek van oktober 2012.

Ondertussen is men begonnen aan een hospitalisatiezaal voor 40 bedden.

De vervollediging van het project omvat nog de volgende werken :

  1. een keukentje, zodat de familie eten kan bereiden voor hun zieken
  2. een farmaceutische depot
  3. zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening. In afwachting is er een stroomgroep voor de verlichting 's nachts
  4. nog twee logementen met keukentje en latrines voor het verplegend personeel

Om mijn doel te realiseren heb ik fondsen nodig. Daarom ben ik op zoek naar sponsors die bereid zijn dit menslievende project te steunen. Misschien hebt U ooit wel eens na de goede afloop van een moeilijke situatie beloofd een goed doel te steunen? Dan is dit een geschikte mogelijkheid.

Indien U mij wil helpen kan dat door te storten op rekening BE57 2937 4503 5635 EUR met de vermelding "Project Elisabeth". Indien gewenst, vermelden : "Fiscaal attest", wat U dan zal bezorgd worden.

Ik zal alle sponsors op de hoogte houden van de evolutie van de bouwwerken met verslag en digitale foto's via e-mail.
 Heeft U verdere vragen, aarzel niet me te contacteren. Ik ben graag bereid te antwoorden op al uw vragen.

Met vriendelijke groet,

 

Elisabeth Emmaneel

Enkele foto's

Copyright © 2016. All Rights Reserved.